Rejsevejledning til USA

Når man som dansker skal rejse til USA, er det vigtigt at være velorienteret omkring de lokale forhold og regler. Her kan du finde oplysninger omkring indrejserestriktioner og -regler, diverse risici forbundet med at rejse i USA, transportmuligheder, lokale love og regler og sundhedsforhold.

Indrejserestriktioner og -regler

Indrejseforbud grundet coronavirus-situationen

Den amerikanske regering har fortsat et indrejseforbud i kraft for rejsende der indenfor de sidste 14 dage har opholdt sig i et af 33 lande, heriblandt Danmark. Dette indrejseforbud er indført grundet coronavirus-situationen, og vil blive revideret efterhånden som situationen udvikler sig.

Generelle indrejseregler

For at kunne rejse ind i USA skal du have et gyldigt biometrisk pas samt enten en rejsetilladelse (ESTA) eller et visum. Husk på at der er ekstra indrejsekrav hvis du rejser til USA med medicin, som gravid, med et barn som ikke er i følgeskab af begge forældre, samt rejsende der medbrigner diverse andre begrænsede genstande. Du kan læse mere om indrejsekravene når du rejser til USA her.

Risici når du rejser til USA

Når du rejser til USA skal du være opmærksom på diverse risici forbundet med din rejse. Dette er en generelt vejlening; vi anbefaler derfor at du også tjekker nyhedsmedierne og Udenrigsministeriets varslinger inden du tager afsted på din rejse, og mens du er i landet. Det anbefales at du inden afrejse tilmelder dig Danskerlisten på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Terror

USA har igennem de seneste år været udsat for en række terrorangreb og masseskyderier, og der er fortsat en anseelig risiko for nye angreb. Disse angreb har hidtil ikke været specifikt målrettet turister, men offentlige steder såsom f.eks. turistattraktioner, hoteller, indkøbscentre, restauranter, caféer, natklubber, barer, mv., udgør alle potentielle mål for nye angreb.

Kriminalitet

Den overordnede risiko for kriminalitet i USA er relativt lav, men høj i f.eks. ghettoområder i større byer. Hvis du besøger storbyer skal du være opmærksom på risikoen for lomme-/tasketyveri, især når du rejser med offentlig transport. Hvis du bliver udsat for voldelige overfald, anbefales det ikke at modsætte sig, da gerninsmændene kan være bevæbnede.
Det anbefales ikke at have smykker og andre værdigenstande med sig; opbevar dem i stedet i sikkerhedsboksen på dit hotel. Det anbefales også at man er udviser forsigtighed når man har sin smartphone fremme, da den udgør et potentielt mål for tyveri.
Husk selv at købe din egen mad og drikkevarer, og holde dem under opsyn, da de ellers kan blive tilsat stoffer, og du kan blive udsat for tyveri og overgreb. Svindel med kreditkort og røverier kan forekomme ved hæveautomater; undgå at bruge en automat hvis du ser mistænkelig adfærd i området.
Vær påpasselig med at bruge åbne wifi hotspots på f.eks. hoteller eller lufthavne, da du kan risikere at blive udsat for cyberkriminalitet.

Diverse andre sikkerhedsrisici

Undgå demonstrationer, da de kan blive voldelige.
Vær opmærksom på at skydevåben er udbredte i USA, og der er en risiko for masseskyderier.
Husk altid at hold dig orienteret omkring den lokale situation, og følge offentlige anbefalinger.

Naturkatastrofer

Vær opmærksom på risikoen for skovbrande, tornadoer, orkaner og tropiske storme (og risikoen for medfølgende oversvømmelser og jordskred) og jordskælv i hele USA. Derudover er der aktive vulkaner i bl.a. Alaska og Hawaii.

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken. De fleste storbyer i USA har velfungerende offentlig transport. Det er også forholdsvist sikkert at køre med taxa og Uber/Lyft.

Lokale love og regler

Vær opmærksom på at USA både har føderale love, der gælder i hele landet, og love der er unikke for hver enkelt stat. Lovene kan derfor ændre sig markant når du rejser fra den ene stat til den anden.
Husk på at retssystemet og procedurerne afviger betydeligt fra f.eks. det danske system. Det kan tage lang tid at behandle din sag, advokathjælp kan være dyrere end i Danmark, og straffene kan være markant hårdere. Ligeledes kan forholdene i amerikanske fængsler være betydeligt værre end i Danmark.
Besiddelse af narkotika kan medføre hårde straffe i visse stater. Husk også på at det er forbudt at drikke på offentlige steder.
Hvis du som dansk statsborger bliver anholdt, har du krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller konsulat. Du kan som dansk statsborger eller person med fast ophold i Danmar, få dansk beskyttelse (konsulær bistand) i sådan en situation.

Rejseforsikring og sundhedssituationen

Følg altid myndighedernes varslinger vedrørende coronavirus-situationen.
Du kan normalt forvente at hospitaler og lægeklinikker i USA er kompetente. Du skal selv betale for din behandling i USA, og den kan normalt være betydeligt dyrere end i andre lande.
Når du rejser til USA er du ikke dækket af hverken det danske eller europæiske sygesikringskort. Derfor anbefales det at du inden afrejse tegner en privat rejseforsikring, som dækker alle tænkelige situationer.