Rejsevejledning for danske tilrejsende til USA

Når man som dansker skal rejse til USA, er det vigtigt at være velorienteret omkring de lokale forhold og regler. Her kan du finde oplysninger omkring indrejserestriktioner og -regler, diverse risici forbundet med at rejse i USA, transportmuligheder, lokale love og regler og sundhedsforhold.

Indrejserestriktioner og -regler

Indrejseforbud grundet coronavirus-situationen

Den amerikanske regering har fortsat et indrejseforbud i kraft for rejsende der indenfor de sidste 14 dage har opholdt sig i et af 33 lande, heriblandt Danmark. Dette indrejseforbud er indført grundet coronavirus-situationen, og vil blive revideret efterhånden som situationen udvikler sig.

Generelle indrejseregler

For at kunne rejse ind i USA skal du have et gyldigt biometrisk pas samt enten en rejsetilladelse (ESTA) eller et visum. Husk på at der er ekstra indrejsekrav hvis du rejser til USA med medicin, som gravid, med et barn som ikke er i følgeskab af begge forældre, samt rejsende der medbrigner diverse andre begrænsede genstande. Du kan læse mere om indrejsekravene når du rejser til USA her.

Risici når du rejser til USA

Når du rejser til USA skal du være opmærksom på diverse risici forbundet med din rejse. Dette er en generelt vejlening; vi anbefaler derfor at du også tjekker nyhedsmedierne og Udenrigsministeriets varslinger inden du tager afsted på din rejse, og mens du er i landet. Det anbefales at du inden afrejse tilmelder dig Danskerlisten på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Terror

USA har igennem de seneste år været udsat for en række terrorangreb og masseskyderier, og der er fortsat en anseelig risiko for nye angreb. Disse angreb har hidtil ikke været specifikt målrettet turister, men offentlige steder såsom f.eks. turistattraktioner, hoteller, indkøbscentre, restauranter, caféer, natklubber, barer, mv., udgør alle potentielle mål for nye angreb.

Kriminalitet

Den overordnede risiko for kriminalitet i USA er relativt lav, men høj i f.eks. ghettoområder i større byer. Hvis du besøger storbyer skal du være opmærksom på risikoen for lomme-/tasketyveri, især når du rejser med offentlig transport. Hvis du bliver udsat for voldelige overfald, anbefales det ikke at modsætte sig, da gerninsmændene kan være bevæbnede.
Det anbefales ikke at have smykker og andre værdigenstande med sig; opbevar dem i stedet i sikkerhedsboksen på dit hotel. Det anbefales også at man er udviser forsigtighed når man har sin smartphone fremme, da den udgør et potentielt mål for tyveri.
Husk selv at købe din egen mad og drikkevarer, og holde dem under opsyn, da de ellers kan blive tilsat stoffer, og du kan blive udsat for tyveri og overgreb. Svindel med kreditkort og røverier kan forekomme ved hæveautomater; undgå at bruge en automat hvis du ser mistænkelig adfærd i området.
Vær påpasselig med at bruge åbne wifi hotspots på f.eks. hoteller eller lufthavne, da du kan risikere at blive udsat for cyberkriminalitet.

Diverse andre sikkerhedsrisici

Undgå demonstrationer, da de kan blive voldelige.
Vær opmærksom på at skydevåben er udbredte i USA, og der er en risiko for masseskyderier.
Husk altid at hold dig orienteret omkring den lokale situation, og følge offentlige anbefalinger.

Naturkatastrofer

Vær opmærksom på risikoen for skovbrande, tornadoer, orkaner og tropiske storme (og risikoen for medfølgende oversvømmelser og jordskred) og jordskælv i hele USA. Derudover er der aktive vulkaner i bl.a. Alaska og Hawaii.

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken. De fleste storbyer i USA har velfungerende offentlig transport. Det er også forholdsvist sikkert at køre med taxa og Uber/Lyft.

Lokale love og regler

Vær opmærksom på at USA både har føderale love, der gælder i hele landet, og love der er unikke for hver enkelt stat. Lovene kan derfor ændre sig markant når du rejser fra den ene stat til den anden.
Husk på at retssystemet og procedurerne afviger betydeligt fra f.eks. det danske system. Det kan tage lang tid at behandle din sag, advokathjælp kan være dyrere end i Danmark, og straffene kan være markant hårdere. Ligeledes kan forholdene i amerikanske fængsler være betydeligt værre end i Danmark.
Besiddelse af narkotika kan medføre hårde straffe i visse stater. Husk også på at det er forbudt at drikke på offentlige steder.
Hvis du som dansk statsborger bliver anholdt, har du krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller konsulat. Du kan som dansk statsborger eller person med fast ophold i Danmar, få dansk beskyttelse (konsulær bistand) i sådan en situation.

Rejseforsikring og sundhedssituationen

Følg altid myndighedernes varslinger vedrørende coronavirus-situationen.
Du kan normalt forvente at hospitaler og lægeklinikker i USA er kompetente. Du skal selv betale for din behandling i USA, og den kan normalt være betydeligt dyrere end i andre lande.
Når du rejser til USA er du ikke dækket af hverken det danske eller europæiske sygesikringskort. Derfor anbefales det at du inden afrejse tegner en privat rejseforsikring, som dækker alle tænkelige situationer.

Huskeliste når du rejser til USA

I denne guide gennemgår vi en huskeliste før du skal afsted til USA. Det første du skal huske er dog at ansøge om ESTA til USA. Det anbefales at man ansøger om et ESTA i god tid, og i hvert fald mindst 72 timer før afgang. Gennemsnitligt bliver et ESTA godkendt efter 25 minutter, dog kan der i særtilfælde gå op til 72 timer. Hvis dit ESTA bliver afvist så skal du ansøge om et traditionelt turistvisum igennem den amerikanske ambassade. Behandlingstiden tager generelt 1 uge efter man har været til visumsamtale. Dog kan der være venteliste på visumsamtalen.

Hvis du allerede har ansøgt om et ESTA, så er resten af din huskeliste herunder

Dette er din huskeliste til når du skal til USA:

  • Husk at ansøge om et ESTA i god tid og senest 72 timer før afgang
  • Husk at checke ind på dit fly og oplys dit ESTA ansøgningsnummer
  • Husk en rejseadapter. Europæiske stik passer ikke ind i USA. Hvis du ikke kan nå at købe ind før afgang, så kan du altid købe en i lufthavnen. Dog skal du være opmærksom at du kommer til at betale overpris hvis du køber den i lufthavnen.
  • Hvis du ønsker at have USD med i kontanter til USA, så anbefaler vi at du bestiller USD i din bank. Du kan også hente USD i Danske Bank i Københavns Lufthavn
  • Husk en nakkepude. Det bliver en lang tur i flyet uden en nakkepude.
  • Husk at downloade film og musik til dine enheder. Hos mange flyselskaber tilbyder de WiFi på vej over atlanten. Dog er WiFi både for langsomt til at streame film, og det er også dyrt.
  • Hvis du er ældre, i dårligt helbred eller i dårlig form så anbefales det altid at man investerer i et par kompressionssokker, og tager dem på. Årsagen er at du risikerer at få blodpropper i benene. Du kan læse mere om denne anbefaling hos Sundhed.dk.
  • Ørepropper og sovemasker. Nogle flyselskaber udleverer dette, dog kan du ikke forvente dette hos et lavpris selskab. Det anbefales derfor at medbringe ørepropper og sovemaske, så du kan falde nemt i søvn.
  • Et af vigtigste ting du skal huske, og som de fleste glemmer, er en rejseforsikring. De fleste danskere tænker automatisk at man er dækket, dette er dog ikke tilfældet i USA. Det anbefales derfor at du ansøger om en rejseforsikring som gælder i USA. Her kan vi anbefale Gouda.
  • Husk at spise et godt måltid før du skal i lufthavnen. Turen over atlanten til USA er lang, og den inkluderer nødvendigvis ikke et måltid. Vi kan anbefale mad fra Madfolk Catering.

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at tilføje flere punkter til vores huskeliste, så kan du kommenterer herunder.

Kan jeg bruge mit debit og kreditkort i USA?

Kan jeg bruge mit Visa Dankort i USA?

I USA kan du de fleste steder betale med både MasterCard, VISA og Amex. Derudover er kontanter, USD, en helt normal betalingsmetode.

Fordelen ved et Visa Dankort er at det faktisk er 2 kort i 1 kort. Det har en VISA del og et Dankort del. Du kan derfor sagtens bruge det i USA. De fleste forretninger tager imod Visa.

Du kan ikke bruge et rent Dankort i USA. De fleste banker droppede dog det rene Dankort i 2014. Det betyder at hvis dit Dankort bare har et Visa logo på også, så kan du altså bruge Visa delen i USA.

Kan jeg bruge mit Visa Electron og MasterCard Debit i USA?

Ja. MasterCard og VISA er sammen med AMEX de mest udbredte betalingskort i USA. Du kan derfor sagtens hæve penge i hæveautomater, betale med dine kort i restauranter og forretninger.

Pas på: Brug ikke vekselbureauer i lufthavnen

Lad være at bruge vekselbureauerne. Du skal bruge en dansk bank. Vekselbureauerne giver dig meget dårlige priser, og du kan opleve at miste alt fra et par hundrede kroner og helt op til et par tusinde kroner, alt efter hvor mange penge du vælge at veksle. Vælg derfor altid en dansk traditionel bank. Vi anbefaler Danske Bank.

Veksl penge i lufthavnen og spar tid

Du kan med fordel veksle penge fra DKK til USD i Københavns Lufthavn. Du kan for eksempel bruge Danske Bank.

Husk som tidligere nævnt at du ikke skal bruge vekselbureauerne.

Husk at aktiverer dit betalingskort til udlandet

Kortsikkerhed er af højeste prioritet hos de danske banker. Det er også derfor at Danmark er et af de lande med mindst kreditkort svindel. Det betyder også at din betalingskort i de fleste banker ikke er aktiveret til brug uden for Danmark eller EU. Hos Danske Bank kan man for eksempel via deres Danske Bank app aktiverer kortbetalinger i USA. Det er derfor vigtigt at du aktiverer USA i din mobilapp eller ringer til din bank og fortæller dem at du har tænkt dig at rejse til USA og bruge dit kreditkort der.

Hvor mange kontanter må man have med til USA?

Det kan være en udemærket idé at tage kontanter med til USA. Du kan for eksempel veksle DKK til USD i Københavns Lufthavn. Her anbefaler vi at du undgår vekselbureauerne, og bruger en af de traditionelle banker. Ellers kan du risikerer at blive snydt med utroligt dårlige vekselrater.

Du kan tage relativt mange kontanter med til USA uden at der vil ske noget. Som udgangspunkt skal du prøve at holde dig under et beløb der svarer til 10.000 EUR eller cirka 75.000 DKK. Ligeså snart at du når denne grænse, så skal du angive beløbet til Toldstyrelsen¹.

Hvis beløbet du tager med ind i USA er større end 10.000 USD, så skal du udfylde et told-dokument (FinCEN 105)².

Hvad hvis jeg ikke angiver beløbet til Toldstyrelsen

Så risikerer du at Toldstyrelsen tilbageholder dine kontanter, og giver dig en bøde. Det anbefales derfor altid at indberette beløbet til Toldstyrelsen, hvis beløbet er på 10.000 EUR eller over. Dette gælder enhver valuta som konverteret svarer til 10.000 EUR eller mere.

Guldbarer, mønter og andet

Dette gælder også hvis du rejser med guldmønter med på mindst 90%. Hvis dine guldmønter er på mindst 90% guld og værdien af dem svarer til 10.000 EUR, så skal de også indberettes.

Guldbarrer og guldklumper skal have et guld indhold på 99,5% og svarer til en værdi på 10.000 EUR eller mere før de skal indberettes.

Hvis du rejser med ihændehaverpapirer, checks eller rejsechecks som har en værdi på 10.000 EUR eller mere, så skal de også indberettes.

Du kan risikerer at beløb under 10.000 EUR også bliver undersøgt

Hvis du har under 10.000 EUR med dig i lufthavnen, så har du ikke pligt til at indberette det til Toldstyrelsen, du kan dog alligevel risikerer at Toldstyrelsen undersøger hvor du har pengene fra. Hvis de mistænker at beløbet svarer fra kriminelle aktiviteter, så må de gerne tilbageholde dine penge. Her kan det være en god idé at have en kvittering, som viser hvor du har fået dine penge fra.

Må jeg tage min medicin med til USA?

Det er dit eget ansvar at undersøge om du må tage medicin med på din rejse til USA. Det er altid vigtigt at du sørger for at få den korrekte dokumentation med. Du skal kunne dokumenterer at den medbragte medicin er til eget forbrug.

Medicinattest fra egen læge

Det er som udgangspunkt altid en god idé at sørge for at få en medicinattest fra din læge, uanset rejsedestination. Det anbefales at du får din læge til at skrive en attest som angiver følgende:

  • Dit fulde navn, fødselsdag og pasnummer
  • Hvad det er du behandles for
  • Hvad du behandles med (dette skal inkluderer styrken og navnet på medikamentet)
  • Attesten bør altid skrives på engelsk når du skal til USA (ellers anbefales det at få den skrevet på det lokale sprog)
  • Du skal forbi Udenrigsministeriet og få legaliseret attesten (stemplet)
  • Du skal ikke tage din medicin op og tage den i andre beholdere, du skal rejse med din medicin i den originale emballage

OBS: Lægen skal på attesten nævne at medicinen bliver benyttet under instrukser fra din læge, og at medicinen er nødvendig for din fysiske trivsel.

Derudover anbefales det at du kun tager den mængde medicin med som du skal bruge på din rejse.

Få sendt medicin med posten

Det er aldrig en god idé at få tilsendt medicin med posten. Står du i en særlig situation bør du altid undersøge reglerne fra både afsender og modtager land.

Medicin fra udlandet til Danmark

Hvis du skal til Danmark fra udlandet, og hvis du har medicin med, så bør du altid henvende dig til Lægemiddelstyrelsen. Deres kontaktinformationer er følgende:

Du kan læse meget mere om indrejse regler til USA her.

Husk din rejseforsikring når du skal til USA

Danske statsborgere er ikke dækket af det danske sundhedsvæsen ved rejser uden for EU. Ved rejser til andre EU lande er du dækket af det blå sygesikringskort. Ved rejser uden for EU bør danske rejsende købe en privat rejseforsikring. Hvis du kommer slemt til skade i USA uden en rejseforsikring kan det økonomisk blive en meget dyr oplevelse.

Vigtigt at vide

Det gule og blå sygesikringskort dækker ikke rejser til USA. Hospitalsregninger i USA er ikke noget du ønsker. Sundhedssystemet er nemlig meget dyrt i USA.

Når du køber din rejseforsikring, så skal du købe en der dækker USA. Mange rejseforsikringer til hele verden dækker ikke USA. Så det er vigtigt at du dobbelttjekker at din rejseforsikring dækker USA.

Forsikringsselskaber der tilbyder rejseforsikringer til USA

Som borger i Danmark har du adgang til mange forsikringsselskaber der kan tilbyde dig en rejseforsikring til USA.

Du kan for eksempel få en rejseforsikring til USA fra følgende selskaber:

  • If Skadeforsikring (filial af If Skadeförsäkring AB)
  • Gouda
  • Tryg

Den bedste rejseforsikring til USA

Den bedste rejseforsikring må være en rejseforsikring der dækker dig mest muligt til den mest overkommelige pris, og derudover er positivt omtalt af nuværende og tidligere kunder.

De bedste rejseforsikringer til USA er følgende:

  1. Gouda
  2. Tryg
  3. If Skadeforsikring
  4. Europæiske rejseforsikring

Rejseforsikring til USA for studerende

Som udgangspunkt er der ikke rabat hvis du er studerende, dog er der aktører som tilbyder rabat på din rejseforsikring hvis du er studerende:

  • Dansk Rejseforsikring tilbyder op til 20% rabat på en ungdomsrejseforsikring (unge op til 35 år)
  • Europæiske Rejseforsikring tilbyder 20% studierabat hvis du er medlem af Studiz

Billigste rejseforsikring der dækker USA

Den billigste rejseforsikring der dækker USA er Gouda. Gouda er en anbefalelsesværdig rejseforsikring da den er billig og positivt omtalt på TrustPilot.

Glem det ikke – ellers kan det blive rigtigt dyrt

Hvert år drager flere tusinde danskere afsted til USA. USA er en af danskerne foretrukne rejsedestinationer. USA tilbyder danskerne en storbyferie i for eksempel New York eller en eksotisk tur til Miami. Dog glemmer mange rejseforsikringen.

Hvad koster et almindeligt lægebesøg

Hvis du har glemt din rejseforsikring, og du får brug for at blive tilset af en læge, så løber regningen op i gennemsnitligt 100 USD. Derudover skal du bruge penge på medicin. Medicin er dyrere i USA end i Danmark.

Hvis du brækker benet

Det kan være en dyr beslutning ikke at være dækket i USA. Brækker du benet med et relativt enkelt brud, så løber regningen op i 3.000 USD. Hvis du får et mere kompliceret brud, så kan regningen løbe op i 40.000 USD.

En nat på et hospital er dyrt

Hver eneste nat du bruger på et hospital koster 2.000 USD. Dette inkluderer ikke prisen for undersøgelse, behandling og medicin

Sundhedsvæsnet i USA kan ruinere dig

Sundhedsvæsnet kan nemt ruinere dig. Især når et brækket ben kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner, hvis bruddet kræver operation, så derfor skal du altid dække dig med en forsikring.

Danskere oplever at blive afvist af læger

Det kan være vanskeligt at finde en læge som vil behandle en, hvis man ikke er forsikret. Der er mange danskere som har oplevet at læger har afvist dem, fordi de ikke var forsikret. Årsagen er at lægerne er bange for at du aldrig betaler regningen, og bare tager til Danmark. Derudover er der mere papirarbejde for dem, hvis du ikke er forsikret.

Kilder: