Hvad er ESTA, og hvor ansøger man?

Visumfrie tilrejsende til USA fra Visa Waiver-landene (heriblandt Danmark) skal bruge ESTA for at kunne rejse ind i landet. Men hvad er ESTA og hvordan fungerer det?

Hvad betyder ESTA?

ESTA er et elektronisk system udarbejdet af den amerikanske regering til forhåndsgodkendelse af visumfrie tilrejsende til USA. Navnet er en forkortelse for Electronic System for Travel Authorization (Elektronisk system for rejsegodkendelse). Formålet med kravet om ESTA er at sikre at alle tilrejsende til USA lever op til alle indrejsekravene.

Er ESTA et e-visum?

ESTA er ikke det samme som et evisum. Rejsende som der har brug for et visum for at rejse til USA kan ikke ansøge om ESTA i stedet. ESTA er forbeholdt rejsende som der allerede har visumfri indrejse i USA (det vil sige statsborgere i Visa Waiver-landene, herunder Danmark).
ESTA er derimod bare en forhåndsgodkendelse af den rejsende, hvorfor ansøgningsprocessen er betydeligt nemmere end for et visum, da mange ansøgere blot skal igennem et rutinemæssigt tjek. Derfor er behandlingstiden også typisk kortere end for et visum. Dog kan visse ansøgninger kræve ekstra behandlingstid, hvorfor der godt kan gå indtil flere arbejdsdage før man får svar på sin ansøgning.

Hvad betyder det i praksis at ESTA er elektronisk?

Hele ESTA systemet er elektronisk, hvilket giver den rejsende følgende fordele:

  • Online ansøgning og betaling: Du kan nemt og hurtigt ansøge om din ESTA rejsegodkendelse online. Du skal blot udfylde denne her online ansøgningsformular og betale ansøgningsgebyret.
  • Du får svar på din ansøgning per email: Så snart din ESTA ansøgning er færdigbehandlet modtager du en email med svaret på din ansøgning. Det er derfor vigtigt at du dobbelttjekker at den emailadresse du angiver i din ansøgning er korrekt.
  • Din rejsegodkendelse udstedes elektronisk: Når din ansøgning er blevet godkendt bliver din ESTA rejsegodkendelse automatisk oprettet som en elektronisk godkendelse i en central database. Du behøver derfor ikke at medbringe en fysisk kopi eller et screenshot på din rejse.
  • Din ESTA status er tilknyttet dit pas: Luftfartsselvskaber og grænsemyndigheder kan automatisk tjekke din ESTA status ved blot at scanne dit pas.

Det elektroniske system gør det dermed både nemmere for den rejsende og for grænsemyndighederne, da de automatisk kan verificere den rejsendes ESTA godkendelse samtidig med at de tjekker vedkommendes pas.

Skal jeg bruge ESTA hvis jeg kun mellemlander i USA?

Alle passagerer til USA skal enten fremvise en ESTA rejsegodkendelse eller et visum. Dette omfatter også rejsende i transit til et tredjeland. Du skal have en ESTA rejsegodkendelse selv hvis du ikke forlader lufthavnen under din mellemlanding.

Hvad menes der med Visa Waiver-landene?

Det er kun statsborgere fra lande der er en del af Visa Waiver Programmet der kan ansøge om ESTA.

Visa Waiver-lande:

Andorra Australien Belgien Brunei Chile Danmark Estland
Finland Frankrig Grækenland Holland Irland Island Italien
Japan Letland Liechtenstein Litauen Luxembourg Malta Monaco
New Zealand Norge Polen Portugal San Marino Schweiz Singapore
Slovakiet Slovenien Spanien Storbritannien Sverige Taiwan Tjekkiet
Tyskland Ungarn Østrig

Rejsende fra andre lande er nød til at ansøge om et visum for at kunne rejse til USA. Dette omfatter også personer som der er bosat i et Visa Waiver-land, men som har en nationalitet fra et land der ikke er med i Visa Waiver Programmet.

Kan ESTA bruges til alle rejseformål?

Med en ESTA rejsegodkendelse kan du rejse til USA på:

  • Ferie
  • Forretningsrejse
  • Familiebesøg
  • Mellemlanding

Visse andre rejseformål kan muligvis kræve et visum, såsom hvis du f.eks. har tænkt dig at udføre journalistiske aktiviter, studere eller arbejde direkte for en amerikansk virksomhed.

Hvordan fungerer ESTA?

ESTA er et fuldkomment elektronisk system til udstedelse af rejsegodkendelser. Du kan ansøge om din ESTA godkendelse online ved at udfylde en ansøgningsformular her. Efter at din ansøgning er blevet færdigbehandlet modtager du svaret på din ansøgning på den emailadresse du angav i ansøgningsformularen.
Din ESTA rejsegodkendelse udstedes elektronisk. Det vil sige at din ESTA status er tilknyttet dit pasnummer i en central database. På den måde kan luftfartsselskaber og grænsemyndighederne tilgå din ESTA godkendelse ved blot at scanne dit pas. Når du rejser til USA på med en ESTA godkendelse behøver du derfor ikke at medbringe et udprint af svaret på din ESTA ansøgning.

Hvad er gyldigheden af en ESTA godkendelse?

Din ESTA rejsegodkendelse er som udgangspunkt gyldig i op til 2 år, medmindre at dit pas udløber før da (i så fald udløber din ESTA godkendelse samtidig). Du kan opholde dig i USA i op til 90 dage ad gangen, hvilket også inkluderer ophold i nabolandene Canada og Mexico samt de caribiske øer. Du kan rejse til USA lige så mange gange du vil under gyldighedsperioden.

Hvor ansøger man om ESTA?

Visumfrie rejsende til USA (heriblandt danske skal ansøge om ESTA inden afrejse. Du kan ansøge om ESTA her ved at udfylde denne online ansøgningsformular.

ESTA er et elektronisk system

ESTA er en forkortelse for Electroinic System for Travel Authorization (Elektronisk system for rejsegodkendelse). Hele systemet er elektronisk, hvilket vil sige at man ansøger om ESTA ved at udfylde en online ansøgningsformular og at ens rejsegodkendelse udstedes på elektronisk vis.

Man kan kun ansøge om ESTA online

Fordi at ESTA er et elektronisk system er det derfor ikke muligt at ansøge om ESTA på den amerikanske ambassade. Du kan derimod kun ansøge om ESTA online, ved at udfylde og indsende en ansøgningsformular. Du kan finde ansøgningsformularen her.

Det er både nemt og hurtigt at ansøge online

For visse rejsende kan det muligvis lyde overvældende selv at skulle indsende deres ansøgning. Men heldigvis er ESTA ansøgningsprocessen ganske simpel, og det tager for de fleste rejsendes vedkommende under et kvarter at udfylde og indsende en ansøgning.
Ligeledes er ESTA også betydeligt hurtigere end f.eks. et traditionelt visum når det kommer til ventetid på svar. Du kan i bedste fald allerede på svar samme dag som du indsender din ansøgning, omend det anbefales at du mindst afsætter en uges ventetid, da visse ansøgninger kan kræve ekstra behandlingstid.

Ældrelige rejsende kan ansøge gennem et rejsebureau

Man kan ikke ansøge om ESTA på den amerikanske ambassade. Men ældrelige rejsende, hvem der kan finde det overvældende at skulle indsende deres ansøgning elektronisk, kan altid hyre et rejsebureau til at indsende deres ansøgning på deres vegne. På den måde behøves den rejsende blot at besøge et fysisk kontor og de kan modtage deres svar telefonisk eller med brev.