Last-minute ESTA ansøgning

Hvis du først er blevet oplyst om kravet om ESTA ved check-in skrænken i lufthavnen, eller hvis du blot har glemt at ansøge, så kan du altid prøve at lave en last-minute ESTA ansøgning. Hvis heldet er med dig kan du få din ansøgning allerede inden for en times tid, men der kan dog i visse tilfælde gå op til flere dage. Her kan du læse om mulighederne for at ansøge i sidste øjeblik.

Haste ESTA ansøgning hvis du står i lufthavnen og har glemt at søge om ESTA

Før i tiden blev ESTA ansøgninger godkendt i real tid. Dette er ændret nu, og du kan derfor pludselig stå i en stresset situation i lufthavnen. Før i tiden blevet ESTA ansøgninger for de flestes vedkommende godkendt øjeblikkeligt. Dette er ikke længere muligt. Mange vil opleve at det nu tager omkring 20-30 minutter før ansøgningen bliver godkendt, og i nogle tilfælde går der op til 72 timer.

Så hurtigt kan dit ESTA blive godkendt

Før i tiden kunne ESTA ansøgninger blive godkendt i samme sekund som du lavede betalingen. Dette har ændret sig. Nu bliver ESTA ansøgninger godkendt efter en lille halv time. Dette kan gøre at der opstår stressfulde situationer i lufthavnen.

Står du i lufthavnen?

Du kan ikke checke in før dit ESTA er blevet godkendt. Lufthavnspersonalet kan se din ESTA status via dit pasnummer. De vil derfor kunne se om dit ESTA er godkendt eller ej.

Hvis du er kommet i god tid, bør du stadig kunne nå at få et godkendt ESTA. Selvom du før i tiden blev godkendt øjeblikkeligt, så vil de fleste opleve at det nu tager 20-30 minutter. Hvis der for eksempel er 1-2 timer før check-in lukker, så vil du i de fleste tilfælde stadig kunne nå at få dit ESTA godkendt.

Måske du allerede har et ESTA

Et ESTA er gyldigt i 2 år eller indtil du får et nyt pas. Det kan derfor være at du allerede har et godkendt ESTA fra et tidligere besøg til USA. Hvis dette er tilfælde vil lufthavnspersonalet som checker dig ind kunne se dette i deres system.

ESTA ikke længere i real-time

Ændringerne blev introduceret i December 2018.¹ Der blev i forbindelse med ændringerne gjort opmærksom på at rejsende nu altid bør søge seneste 72 timer før afrejse.

Hvor hurtigt kan jeg få min ESTA rejsetilladelse?

De fleste ansøgere får allerede deres ESTA rejsetilladelse den samme dag som de ansøger. Men dette forudsætter dog at din ansøgning automatisk bliver godkendt. Hvis din ansøgning bliver udvalgt til videre gennemgang, kan der gå op til 3 arbejdsdage før din ansøgning bliver godkendt.

Behandlingstiden afhænger af om du automatisk bliver godkendt

Den vigtigtste variabel når det kommer til behandlingstiden for din ansøgning, er hvorvidt din ansøgning bliver godkendt automatisk, eller om din ansøgning bliver sendt til videre gennemgang. Du kan ikke altid forudsige om din ansøgning bliver godkendt automatisk eller ej, da udvælgelseskriterierne for automatisk godkendelse ikke er offentligt tilgængelige.

Husk at ansøge i god tid

Af denne grund anbefaler vi alle ansøgere at ansøge i så god tid som muligt, gerne mindst en uge i forvejen eller endnu tidligere. Du kan dog sagtens ansøge senere og have en god chance for at få din ansøgning i tide, men det er umuligt at garantere.

Visse ansøgere kan blive bedt om yderligere oplsyninger

I visse tilfælde kan ansøgere bliver bedt om at dele yderligere oplysninger for at deres ansøgning kan blive færdigbehandlet. I dette tilfælde kan det tage endnu længere tid at færdigbehandle deres ansøgning. Sagsbehandlerne hos de amerikanske grænsemyndigheder der behandler disse særtilfælde er, pga. tidsforskellen mellem USA og Danmark, kun på arbejde mens det er nat eller morgen herhjemme. Af denne grund kan det tage lang tid hvis man ender med at skulle skrive frem og tilbage.

Det kan tage endnu længere tid at ansøge om visum

I tilfælde af at du ender med at skulle bruge et visum i stedet for ESTA (hvis du f.eks. ikke bliver godkendt til ESTA), kan dette tage endnu længere tid. Af denne grund kan det være fordelagtigt at ansøge god tid i forvejen, hvis du er bekymret for at din ESTA ansøgning kunne blive afvist.

Hvor længe går der før min ESTA bliver godkendt?

Det er normalt betydeligt hurtigere at ansøge om en ESTA godkendelse end et visum. Du kan derfor allerede få svar på din ansøgning samme dag som du indsender din ansøgning, såfremt din ansøgning ikke kræver ekstra behandlingstid.

Husk at ansøge i god tid

Selvom at mange rejsende allerede får svar på deres ansøgning indenfor en dag, så anbefaler vi ikke desto mindre at man ansøger i god tid, gerne mindst en uge inden check-in åbner på din flyafgang.
Det er nemlig umuligt at vide på forhånd om din ansøgning bliver udvalgt til manuel gennemgang, da det er et automatisk system der udvælger hvem der bliver godkendt automatisk og hvem hvis ansøgninger skal gennemtjekkes, og udvælgelseskriterierne for hvem der skal til videre gennemgang er ikke offentliggjorte.

Hvad er behandlingstiden på ESTA?

Såfremt din ansøgning bliver sat som afventer (pending på engelsk), kan der gå op til tre dage før du får et svar. Det er ikke unormalt at ens ansøgning bliver forsinket af den grund, og af denne grund anbefaler vi at man som rejsende ansøger i god tid.

Du kan også blive bedt om uddybende svar

Det kan også forekomme at du vil blive bedt om at komme med uddybende svar, eksempelvis vedrørende din rejsehistorik. Din ansøgning kan ikke blive færdigbehandlet før du har besvaret disse spørgsmål på en tilfredsstillende vis.
Dermed kan din ansøgning ende med at tage endnu længere tid end de tre dage.

Det er umuligt at forudsige behandlingstiden

I og med der ikke er nogen offentliggjorte udvælgelseskriterier for hvilke ansøgninger der bliver godkendt samme dag, og hvilke der skal igennem den længere behandlingsproces, så er det altid det sikreste valg at ansøge mindst en uge inden check-in, og gerne endnu tidligere. På den måde er du altid sikker på at du får svar i tide.

Kilde: https://your.yale.edu/news/2019/02/real-time-approvals-no-longer-available-esta