Visa Waiver lande

USA's Visa Waiver program giver mulighed for rejsende med pas fra udpegede Visa Waiver lande at besøge USA ved hjælp af en ESTA rejsetilladelse, hvis du ankommer med fly eller skib. Du skal udfylde ESTA ansøgningen online, før du rejser til USA. Rejsende i transit skal også have en gyldig rejsetilladelse, eller et "ESTA visum", som det ofte omtales. Under din rejse til USA vil du blive forsynet med toldmyndighedernes formular 6059B, som skal besvares skriftligt.

Hvis du ikke har et pas fra et Visa Waiver land, vil du ikke være berettiget til ESTA programmet. Der er dog mulighed for at ansøge gennem et B-1 eller B-2 Visitor Visa på det amerikanske konsulat eller ambassade, før du rejser til USA. Ansøgningsprocessen for et visum er mere tidskrævende i forhold til en online ESTA ansøgning.

Du skal have et pas fra et Visa Waiver land for at rejse til USA på et ESTA visum. At være permanent bosiddende i et Visa Waiver land uden at have et berettiget pas, kvalificerer dig ikke til at ansøge om ESTA. Det er passet, som bestemmer din berettigelse, og ikke opholdet.

Der er i øjeblikket mere end 30 lande i Visa Waiver programmet. For at være et "Visa Waiver land" skal den lokale regering opfylde en række krav, herunder en tryg og sikker pasudstedelsesproces. En meget lav afslagsrate af amerikanske visa er også et krav.

Følgende afsnit indeholder baggrundsoplysninger om Visa Waiver programmet og hvilke lande, der er inkluderet i programmet.

Om Visa Waiver programmet

Visa Waiver programmet blev oprettet i 1986 af den amerikanske kongres. Formålet var at gøre det lettere for turister og kortsigtede forretningsbesøgende at komme til USA, og at lade U.S. State Department bruge dens konsulære ressourcer til at håndtere problemer med høj risiko. Det første land til at deltage i Visa Waiver programmet, var England i juli 1988. Senere i samme år blev Japan inkluderet (december). Det følgende år blev en række europæiske lande føjet til programmet, herunder Frankrig, Italien, Holland, Sverige, Schweiz og Vesttyskland (oktober 1989). Et par år senere i 1991 blev yderligere lande føjet til programmet, herunder Andorra, Østrig, Belgien, Danmark, Finland, Island, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, New Zealand (det første land i Oceanien), Norge, San Marino og Spanien. Det lille land Brunei blev tilføjet i 1993, og blev det andet asiatiske land i Visa Waiver programmet. Irland blev tilføjet i april 1995, og derefter Argentina (det første latinamerikanske land) og Australien i 1996. Slovenien blev medlem i september 1997, mens Portugal, Singapore og Uruguay blev tilføjet i August 1999. Men både Argentina og Uruguay blev senere fjernet fra programmet i 2002 og 2003.

I løbet af det nye årtusinde blev flere lande føjet til Visa Waiver programmet, herunder Chile, Taiwan, Estland, Grækenland, Italien, Malta, Portugal, Sydkorea, Schweiz. Det nyeste land der blev tilføjet VWP er Polen, der kom i november 2019.

Den elektroniske rejsetilladelse eller ESTA (Electronic System for Travel Authorization) programmet blev annonceret i november 2006. Formålet var at modernisere den gamle I-94W formular for besøgende, som ankommer via fly eller skib til USA.

Klik her for at ansøge